8 Şubat 2013 Cuma

ARAPGİR ÇOBANLI KONAĞI


 Malatya nın  Arapgir  ilçesinde bulunan  Çobanlı Konağı nın  restorasyonu tamamlandı. Konak müze olarak hizmet verecek.

Arapgir ilçesindeki Çobanlı Konağında restorasyon çalışmalarının 9 ay önce başladığını belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Çömertoğlu  şunları söyledi:

Çobanlı Konağı restorasyonu tamamlandı. Şakir Çobanlı Paşa ve Cevat Çobanlı Paşa' ya ait olan 1875 yılında inşaa edilen Çobanlı Mahallesindeki dört katlı konağın restorasyonu tamamlanmış durumda.

Vali Dr .Ulvi Saran' nın maddi desteği ile Arapgir Kaymakamlığı tarafından restore edilen konağı restorasyonu 9 ay sürdü.
Söz konusu konak Arapgir Belediyesi tarafından kamulaştırılıp Cevat Çobanlı ve Çanakkale Müzesi olarak turizm amacıyla tüm Türkiye'ye hizmet verecek.’
Çobanlı Konağı nın Tarihçesi :
Çanakkale Orduları Müstahkem Mevkii Komutanı Arapgirli Orgeneral Cevat Paşa (1870-1938) 1870 yılında İstanbul'da doğan Cevat Paşa, Mehmet Şakir Paşa'nın oğludur. Annesi Arapgir'in Sıhhi 1 Mahallesinden Yaldızcı (Aynacı) zadelerindendir. İlk, Orta ve Lise tahsillerinden sonra Harp okuluna giren Cevat Paşa 1849'da Kurmay Yüzbaşı olarak çıkmıştır. Maiyet- i Seniye Erkânı harbiyesinde bulunduğu gibi daha birçok askeri görevlerde yapmıştır. 1908 Meşrutiyet inkılâbında hassa ordusunda tümen kumandanı olmuş ve ferik (Tümgeneral) Erni almıştır. Daha sonra Cevat Paşa, Harp Akademisi Müdürü, Birinci Ordu Müfettişi, Erkânı Harbiye Başkanı olmuştur. 1915'de Çanakkale Müstahkem Mevki Kumandanı iken bu görevi Cevat Paşa'yi bütün dünya milletlerine tanıtmaya sebep olmuştur. Boğaz müdafaasında ki kahramanlığı Türk tarihine en parlak ve şerefli bir sahife olarak geçmiştir. Daha sonra Galîçya'da Ordu Kumandanı olarak bulunmuştur. Filistin cephesinde 7. Ordu Kumandanı olan Atatürk'le silah arkadaşlığı yapmıştır. Mondoros Mütarekesi sırasında Genel Kurmay Başkanı bulunan Cevat Paşa, Atatürk'ün yapacağı işler hakkında bilgi sahibi idi.

     Cevat Paşa Büyük Millet Meclisine aza olmuş, daha sonra Adana ve Elcezire kumandanlığına tayin edilmiştir. 18 Mart Kahramanı Cevat Paşa, Anafartalar Kahramanı Atatürk'ün en yakın silah ve fikir arkadaşıdır. Kendi isteği ile Orgenerallik’ tan emekliye ayrılmış ve 13 Mart 1938'de İstanbul'da vefat etmiştir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUM YAPTIĞINIZ İÇİN arapgirliyiz@blogspot.com AİLESİ TEŞEKKÜER EDER.